Naslovnica Biznis SSSBiH – Staviti u funkciju preostala sredstva planirana ‘korona zakonom’

SSSBiH – Staviti u funkciju preostala sredstva planirana ‘korona zakonom’

402
0

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedin Šatorović danas je na konferenciji za novinare, u Domu sindikata u Sarajevu, ukazao na “nezadovoljavajuće efekte primjene tzv. ‘korona zakona’, te nizak nivo socijalnog dijaloga u Federaciji BiH”.

Naveo je da je za primjenu“ korona zakona“ u FBiH predviđeno 488 miliona KM, te da je bilo sasvim dovoljno sredstava da se isplate poticaji i doprinosi u visini isplaćenih plaća, odnosno da nije bilo razloga da se u tu svrhu utroši svega 18 posto planiranih sredstava.

-SSSBiH traži od Vlade Federacije BiH da se hitno u funkciju stave i ostala planirana sredstva na način da se isplati razlika u doprinosima na puni iznos plaća, za sve poslodavce koji su odlučili zadržati radnike u punom kapacitetu – naveo je Šatorović.

Sindikat također očekuje rješavanje pitanja minimalne plaće, kao i kolektivnih ugovora. Naglašena je važnost zaključivanja granskih kolektivnih ugovora posebno u realnom sektoru, odnosno industriji.   

Šatorović je u odgovoru na novinarsko pitanje naveo da je, prema podacima SSSBiH, oko 40 hiljada radnika dobilo otkaz ugovora o radu u periodu mart, april, maj ove godine, te da je oko 15 hiljada radnika vraćeno na posao.

-Tako da još imamo efekat od oko 25 hiljada manje zaposlenih na području FBiH. Već sada određeni poslodavci u oblasti ugostiteljstva bez lockdowna zatvaraju svoje radnje. Neophodno je da se stavi u funkciju ostatak predviđenih sredstava da bi se spriječio kolaps u djelatnostima kao što su ugostiteljstvo, saobraćaj, turizam i ostalim oblastima koje su najpogođenije posljedicama pandemije – kazao je Šatorović.

Zdravlje radnika je na prvom mjestu i sindikat, kako je rekao, poštuje struku.

– Mjere koje donose krizni štabovi ne trebaju biti političke prirode, nego stvar struke i u tom segmentu sindikat neće tražiti nikakvo popuštanje mjera, niti će tražiti donošenje nekih oštrijih mjera – kazao je Šatorović.    

fena

Prethodni članakBiden ‘zadovoljan’ omogućavanjem procesa tranzicije
Naredni članakPreminuo Pero Gudelj osnivač FIS-a iz Viteza