Naslovnica KORONA VIRUS Malezija i Kina potpisale sporazum o razvoju i distribuciji vakcine

Malezija i Kina potpisale sporazum o razvoju i distribuciji vakcine

378
0

Vlade Malezije i Kine potpisale su sporazum o razvoju i distribuciji nove vrste vakcine protiv koronavirusa (COVID-19).

Malezijski ministar za tehnologiju i inovacije Khairy Jamaluddin i kineski ministar za nauku i tehnologiju Wang Zhigang tokom virtuelnog sastanka postigli su zvanično dogovor o bliskoj saradnji u borbi protiv COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Khairy je nakon sastanka novinarima kazao da je riječ o vrlo važnom dogovoru s Kinom.

“Malezija će ovim sporazumom biti primarni kupac vakcine protiv COVID-19 koju će razviti Kina, a osim toga, dvije zemlje će razmjenjivati stručne ideje i informacije radi progresa cijelog procesa razvoja vakcine”, rekao je.

Dodao je da će u okviru borbe protiv COVID-19 biti intenzivirana saradnja između državnih institucija i privatnog sektora obje zemlje.

Malezijski ministar vanjskih poslova Hishammuddin bin Tun Hussein je također izrazio zadovoljstvo dogovorom dviju zemalja.

“Ovo je vrlo važan korak u odnosima Malezije i Kine u postpandemijskom periodu. Prioritet pristupa vakcini predstavlja važan dio naše ekonomske, kulturne i socijalne saradnje”, naveo je malezijski šef diplomatije.

Prva faza sporazuma trajat će pet godina, a zatim će se obnavljati svake godine uz zajednički pristanak strana.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tokom posjete Maleziji prošlog mjeseca, izjavio je da će ta zemlja imati prioritet prilikom kupovine vakcine protiv COVID-19 koju će razviti Kina.

fena

Prethodni članakDžaferović: Ambasador Sakamoto ličnim angažmanom unaprijedio odnose BiH i Japana
Naredni članakBez Kolašinca protiv Italije