Naslovnica ... GRAĐANI OPĆINE CENTAR ĆE POMESTI KANDIDATA „SARAJEVSKOG NESPORAZUMA“

GRAĐANI OPĆINE CENTAR ĆE POMESTI KANDIDATA „SARAJEVSKOG NESPORAZUMA“

609
0

Udruženja koja u općini Centar okupljaju pripadnike boračke populacije uputila su zajedničko otvoreno pismo javnosti, u kojem nisu krili ogorčenost zbog svega što se ovih dana dešava tokom predizborne kampanje. Borci su ogorčeni zbog onoga što rade pojedine opozicione stranke i kako su naveli u otvorenom pismu njihovi bezidejni lideri željni vlasti. Ovu reakciju prenosimo u cjelosti.

„Građani Sarajeva, naročito općine Centar, jako loše žive, u teškim su životnim mukama, obitavaju u neuređenom prostoru i nedostaju im osnovni uslovi za normalan, nesmetan i civiliziran život“

Ima li iko, ali iko, da povjeruje u ovako besmislenu tvrdnju? Naravno da nema. I naravno da je više onih koje ovakva tvrdnja duboko vrijeđa. Ali u politici, smatraju neki, to nije ni važno.

Vidite, baš danas iz koalicije „sarajevski nesporazum“, poznati i kao „četvorka“, građane pokušavaju uvjeriti kako su laž i besmislice, zapravo istina koju oni žive. Tako vam je kad se u koaliciji „nesporazum“ okupe nastavnici fizičkog i medijski „experti“ – ubjeđeni su da ljude silom mogu natjerati šta i kako da misle. Sve je danas, kažu, PR. Svaka priča se može prodati. Ako se ljudi mogu natjerati i da kupuju ono što im ne treba, zašto se ne bi mogli natjerati i da ne vide ono što im je pred očima – nakaradna je to logika kojom se vodi interesna koalicija „sarajevski nesporazum“.

One koji napadaju na zdrav mozak, najbolje je udariti – argumentima. 

Jasno je, narod će ih vrlo brzo, već u nedjelju, prizemljiti, ali prije nego što budu, kako to oni vole reći, „pometeni“, evo nekoliko provjerenih informacija o Centru za koje se nikome ne mora plaćati ili podvaljivati da ih prime kao istinu. Jer su istina i ništa sem istine.

Općina Centar Sarajevo je najrazvijenija općina u Federaciji, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ne, ne kaže to neka politika ili aktuelni načelnik. Tako kažu zvanični izvještaji i statistike Federalnog zavoda za programiranje razvoja u dokumente „Socioekonomski pokazatelji po općinama FBIH 2019“. Indeks razvijenosti općine Centar je 2,35. Zašto je ovaj index važan? Zato što druga općina po razvijenosti ima index 1,74, a samo još 15 općina index koji je veći od 1.

Inače, prvu grupu lokalnih zajednica po razvijenosti, a prema spomenutom dokumentu čini 7 lokalnih zajednica. 6 najrazvijenijih su sarajevske općine koje bi, eto, neki pospremali iz temelja. Također, sam Kanton Saraejevo je najrazvijeniji sa indexom razvijenosti 2,03, a sljedeći kanton ima duplo manji index. Ali ta podvala kako se baš iz Sarajeva treba pokazati kako „možemo bolje“ odavno je jasna građanima pa je ne treba detaljnije elaborirati.

Vratimo se Centru. Ova lokalna zajednica je vjerovatno rekorder po broju realiziranih projekata u četiri godine – od izgradnje parkova, igrališta, škola, ambulanti… Da je to istina moguće je uvjeriti se vlastitim očima tijekom, recimo, jedne vožnje kosim liftom u naselju Ciglane koji je do nedavno bio noćna mora za mještane ovog naselja. Samo preko brda i novouređenih parkova, i nakon 40 godina čekanja, počela je i izgradnja I transferzale – iz temelja. Iako su ranije mnogi „pospremali“ ovaj projekat u ladice, sada je nazaustavljivo pokrenut.

Nije ovdje namjera pobrojati sve urađene projekte. Nije ni spomenuti desetke i stotine onih koji su u planu ili čija je realizacija započeta. Ali građani i vijećnici za njih znaju. U programu su akatuelnog načelnika prof.dr. Nedžada Ajnadžića. S druge strane, umjesto programa, nudi se još jedna šarena laža: „Odlučili smo da slušamo naše sugrađane i sugrađanke – da ono što oni žele bude naš plan i program. Tako će to i biti”, kaže Srđan Mandić, kandidat NS i „nesporazuma“. I nije Mandić prvi koji nema vizije niti kreativnosti da ponudi vlastite projekte i program, pa kaže „uradit ćemo ono građani žele“. Istovjetni pokušaji daju istovjetne rezultate. Zato će proći kao, recimo, i kandidat njegove stranke od prije četiri godina – sa četvorostruko manje glasova od onoga koji, da, sluša građanke i građane, ali ima i plan i viziju šta da pravi i radi, kako da donosi nove vrijednosti i kako da općina Centar nastavi ubrzani razvoj za dobro svih koji tu žive. Nema varanja i laži. Samo rad i istina. Jer „možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Uvjerit će se da je tako vrlo, vrlo brzo.

Prethodni članakNedžad Ajnadžić dobitnik „Ordena Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini“
Naredni članakOpćina Centar izdvojila 10 miliona KM za projekte cestovne infrastrukture