Naslovnica Iz Svijeta Turska zainteresirana za proizvodnju ruske vakcine Sputnik V

Turska zainteresirana za proizvodnju ruske vakcine Sputnik V

335
0

MOSKVA, 11. novembra – Turska je zainteresirana za proizvodnju ruske prve vakcine protiv koronavirusa, Sputnik V, saopćilo je u srijedu rusko ministarstvo zdravstva nakon telefonskog razgovora između ministara zdravstva dviju zemalja.

Rusija je već testirala dvije vakcine protiv virusa i na putu je da registruje i treću. Moskva je objavila korištenje Sputnik-V za domaću upotrebu iako posljednje faze testiranja još nisu dovršene.

– Čelnik turskog ministarstva zdravstva izrazio je interes za organiziranje proizvodnje vakcine Sputnik V u turskim farmaceutskim proizvodnim pogonima, nakon što se izvedu toksikološke studije kako je predviđeno lokalnim zakonodavstvom – navodi u saopćenju ministarstvo zdravstva.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško pružio je uvjeravanja turskom kolegi u svoju spremnost da organizira takve testove, navodi se u saopćenju.

Tursko ministarstvo zdravstva odbilo je potvrditi te tvrdnje, ali je ministar Fahrettin Koca potvrdio u tweetu objavljenom u utorak navečer da su dvojica zvaničnika održali telefonski razgovor.

– Razmijenili smo mišljenja po pitanjima iz zdravstvenog sektora u kojima sarađujemo, poimenice o naporima na proizvodnji vakcine protiv COVID-19, i o međunarodnim naporima u kojima učestvujemo – izjavio je Koca.

Turska je izvijestila o skoro 400.000 zaraze koronavirusom, uz više od 11.000 preminulih od marta. Vlada je u julu promijenila svoju metodologiju kako bi izvještavala samo o broju simptomatskih slučajeva, u potezu za koji kritičari tvrde da krije pravi obim epidemije u zemlji, prenosi Reuters.

fena

Prethodni članakAzemina Tomjanović odustala od kandidature za Vijeće u Općini Centar
Naredni članakMusa: Protiv Irana izvest ćemo najbolji mogući sastav