Naslovnica Politika Turković razgovarala sa britanskom ministricom Wendy Morton

Turković razgovarala sa britanskom ministricom Wendy Morton

339
0

SARAJEVO, 11. novembra – Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je telefonom razgovarala s ministricom za evropsko susjedstvo i Ameriku pri britanskom Ministarstvu vanjskih poslova Wendy Morton.

Ministrice su razgovarale u predstojećim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, te o važnom iskoraku koji je napravljen kada je u pitanju održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina.

Ministrica Turković je zahvalila Velikoj Britaniji na doprinosu u razvoju Bosne i Hercegovine, koja je svoje projekte i podršku fokusirala na konkretne oblasti poput odbrane.

Tokom razgovora, ministrice su govorile i o aktivnostima na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, s obzirom da ova zemlja više nije članica Evropske unije. Sagovornice su izrazile očekivanje da će sporazum, koji se trenutno nalazi u proceduri u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, biti zaključen do kraja ove godine.

Razgovarano je i o Komisiji za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, za koju su provedene sve potrebne procedure, ali koja još uvijek nije imenovana. Ubrzanje rješavanja ovog pitanja se očekuje u narednom periodu.

Obilježavanje godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma je također bila jedna od tema današnjeg razgovora ministrica Turković i Morton. Istaknuto je da godišnjica Sporazuma treba biti obilježena dostojanstveno, uz uvažavanje svih građana i sjećanje na žrtve u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

fena

Prethodni članakBh. atletičar Amel Tuka posjetio Olimpijski muzej u Sarajevu
Naredni članakRusija tvrdi da je njena vakcina Sputnik V 92 posto efikasna