Naslovnica Iz Svijeta Pariz – Francuska osudila rušenje naselja na Zapadnoj obali

Pariz – Francuska osudila rušenje naselja na Zapadnoj obali

370
0

PARIZ, 7. novembra – Francuska je osudila Izrael zbog rušenja naselja Khirbet Humsa na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Francuske Agnes von der Muhll izjavila je da je rušenje naselja Khirbet Humsa na Zapadnoj obali 3. novembra protivno međunarodnom humanitarnom pravu i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC).

Istakavši da njena zemlja osuđuje izraelski postupak rušenja naselja, Muhll je kazala da su pozvali izraelske vlasti da ne poduzimaju jednostrane korake.

Izraelski buldožeri i bageri su u utorak srušili palestinsko selo Khirbet Humsa, nakon čega su 74 osobe, uključujući 41 maloljetnu osobu, ostale bez doma. Osamnaest domova-šatora u kojima je bilo smješteno 11 porodica sravnjeno je sa zemljom.

Buldožeri i bageri također su srušili i šupe koje su korištene za stoku, toalete, spremnike za vodu i solarne panele, a izraelske vlasti su potom oduzele vozila i traktore koji su pripadali tamošnjim stanovnicima.

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh pozvao je međunarodnu zajednicu da interveniše protiv pokušaja izraelskih trupa da “protjeraju stanovnike naselja Khirbet Humsa i desetine sličnih naselja iz njihovih domova”, dodajući da je Izrael “počinio još jedan zločin“, u momentima kada je pažnja javnosti usmjerena na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ogranak izraelske vojske nadležan za civilna pitanja na Zapadnoj obali (COGAT) saopćio je da su uništili objekte “ilegalno izgrađene na području za vojnu obuku u Jordanskoj dolini”, prenosi Anadolija.

fena

Prethodni članakVodovod Nahorevo – iskrena želja da se pomogne ljudima veća od lažnih obećanja.
Naredni članakTurković govorila na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a