Naslovnica Iz Svijeta Sjedinjene Američke Države i zvanično napustile Pariški klimatski sporazum

Sjedinjene Američke Države i zvanično napustile Pariški klimatski sporazum

324
0

WASHINGTON, 4. novembra – Sjedinjene Države u srijedu su i zvanično napustile Pariški sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, tačno godinu dana nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa izvijestila Ujedinjene nacije o svom odlasku iz pakta.

SAD – najveća svjetska ekonomija i drugi najveći svjetski emiter stakleničkih gasova nakon Kine – prva su zemlja koja j napustila sporazum, koji su potpisale skoro sve svjetske zemlje u 2015. godini.

Taj potez praktično je doveo Trumpovu administraciju u spor sa svojim velikim saveznicima i velikim konkurentima na polju borbe protiv klimatskih promjena.

Trump je žestoki protivnik sporazuma, i poništio je ekološku regulativu, navodeći da ona škodi poslovnim aktivnostima i daje prednost drugim zemljama. On je u više navrata dovodio u pitanje nauku o klimatskim promjenama.

Predsjednik je prvi put objavio američko povlačenje iz sporazuma u 2017. godine. Ukoliko Trump bude reizabran, SAD bi najvjerovatnije bile izvan međunarodnih napora na usporavanju klimatskih promjena barem četiri godine.

Trumpov demokratski izazivač Joe Biden najavio je, u međuvremenu, da će odmah pridružiti SAD Pariškom sporazumu ukoliko uđe u Bijelu kuću.

Međunarodni klimatski naučnici upozoravaju kako je drastična akcija potrebna da se spriječi da globalne temperature porastu za više od 1,5 do 2 stepena Celsiusa iznad predindustrijskih nivoa, kako je navedeno u sporazumu.

Posljedice klimatskih promjena već se osjećaju, s rastućim nivoima mora, vremenskim katastrofama i umiranjem koralnih grebena, prenosi dpa.

fena

Prethodni članakRekordno prijevremeno glasanje dovelo do mirnog izbornog dana
Naredni članakŽivot u Beču vraća se u normalne tokove nakon terorističkog napada