Naslovnica Iz Svijeta Macron proglasio lockdown koji počinje u petak

Macron proglasio lockdown koji počinje u petak

378
0

PARIZ, 28. oktobra – Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratio se večeras javnosti oko novih mjera te proglasio lockdown koji počinje u petak i trajat će najmanje do 1. decembra.

– Virus cirkulira brzinom koju nisu predvidjele ni najpesimističnije prognoze – rekao je Macron na početku obraćanja. Kazao je kako su sve francuske regije u crvenom, prenosi Index.hr.

– Val zahvaća cijelu Europu. Jesmo li sve napravili kako treba? Ne. Ali napravili smo sve što smo mogli. Naša strategija je, s obzirom na informacije koje smo imali, bila ispravna – istaknuo je.

Kazao je da je Francusku preplavio drugi val “koji će nesumnjivo bili snažniji i ubojitiji od prvog”. Siguran je da će 9.000 pacijenata biti na intenzivnoj do sredine novembra, što bi značilo da će kapaciteti biti gotovo popunjeni.

– Moramo zaštititi ekonomiju – rekao je Macron dodavši kako je važan balans.

– Francuska nikada neće usvojiti strategiju kolektivnog imuniteta. Ova bi opcija dovela do gotovo 400.000 dodatnih smrtnih slučajeva – izjavio je francuski predsjednik. 

Macron je proglasio lockdown, koji počinje od petka. Tolerancija će vrijediti za vikend kako bi se dopustio povratak s odmora. Bit će zabranjena okupljanja, a samo će neka putovanja biti dozvoljena. Škole će ostati otvorene, kao i vrtići.

Pojasnio je kako će lockdown trajati najmanje do 1. decembra. Ublažene nakon dvije sedmice mogu biti odredbe za neke trgovine ako se stanje popravi, rekao je.

Macron je rekao da se nada cjepivu na ljeto, pozvavši se na procjene znanstvenika.

– Imam povjerenja u nas. Još ćemo se jednom uzdignuti i bit ćemo ujedinjeni. Dugo nam živjela Republika i dugo nam živjela Francuska – zaključio je Macron izravno televizijsko obraćanje. 

Macronova objava lockdowna stiže nakon rekordnih brojki oboljelih u Francuskoj koje se danima kreću oko 50.000 i dovele su do pritiska na bolnice, a porastao je i broj smrtnih slučajeva.

fena

Prethodni članakMinimalna pobjeda Željezničara nad Zrinjskim
Naredni članakBudi dostajanstven kao Nedžad Ajnadžić!