Naslovnica Društvo Mještani nekoliko lokalnih zajednica očistili rijeke od velikih količina otpada

Mještani nekoliko lokalnih zajednica očistili rijeke od velikih količina otpada

311
0

SARAJEVO, 26. oktobra – Pripadnici pet građanskih inicijativa iz Bosne i Hercegovine, za manje od mjesec dana, očistili su rijeke i obale Drine, Neretve, Usore, Rzava i Željeznice od smeća na šest lokacija, a u okviru akcije je prikupljeno više kilograma plastike i drugog otpada.

Akciju čišćenja inicirali su pripadnici ekološko-humanitarne udruge Gotuša u sklopu projekta “Opštine bez brana: Povećanje učešća građana Bosne i Hercegovine u procesu donošenja odluka vezanih za životnu sredinu” koji implementiraju projektni partneri Centar za životnu sredinu, Koalicija za zaštitu rijeka BiH i češka nevladina organizacija Arnika.

Serija čišćenja rijeka započela je sa nekoliko događaja 27. septembra, kada je obilježen Svjetski dan rijeka. Neformalna grupa “Valter brani Usoru” iz Tešnja čišćenje je simbolično sprovela na tri mjesta rijeke Usore na kojima je, prema prostornom planu, planirana izgradnja malih hidroelektrana, dok su pripadnici udruženja “Eko Put” iz Bijeljine isti dan čistili rijeku Drinu.

– Najveća količina smeća je bila na području Jelaha, ali moramo reći da ga je bilo manje oko rijeke Usore nego u posljednjih nekoliko godina, što je pohvalno. Uprkos tome, volonteri su prikupili više od 10 velikih vreća različitog otpada – kazao je Robert Oroz iz ekološko-humanitarne udruge Gotuša.

Ostale lokacije na kojima su čišćene rijeke i riječne obale su Konjic, gdje su pripadnici udruženja “Pusti me da tečem – Neretvica” očistili obale rijeke Neretve, uglavnom iznad kupališta “Lukšijski most”, i Višegrad, gdje su obale Rzava čistili članovi udruženja Eko centar.

– U Višegradu je, osim “redovnog smeća” koje su ljudi ostavili u prirodi, poput plastičnih flaša i slično, grupa od 15 volontera iz Eko-centra pronašla i gomilu starih guma u slivu rijeke Rzav – istakao je Oroz.

Posljednje čišćenje rijeka je organizirano 11. oktobra u Fojnici, kada se čistila rijeka Željeznica.

– Među volonterima bilo je i djece koja brinu o stanju i čistoći naših rijeka i bili su uzbuđeni što mogu pomoći, a to je uvijek lijepo za vidjeti – zaključuje Oroz.

Svi učesnici akcije čišćenja apeluju na građane da više brinu o otpadu i čistoći rijeka, koje su najveće prirodno bogatstvo.

Vlastimil Karlik iz češke nevladine organizacije Arnika, koja zajedno sa lokalnim organziacijama implementira pomenuti projekat, napominje da rijeke BiH pripadaju posljednjim prirodnim vodotocima u Evropi, ali da njihovo zagađenje rijeka predstavlja problem.

– Primjetili smo da su prevencija, prikupljanje i reciklaža loše organizovani u većini opština, a bacanje smeća je uobičajeno. Kao rezultat toga, ogromna količina smeća završava u vodotocima. Volonterski događaji kao što je sakupljanje otpada pokazuju da svaki građanin može svojim doprinosom zaštiti životnu sredinu – kazao je Karlik, saopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH. 

fena

Prethodni članakDržavljanin BiH uhićen zbog krijumčarenja migranata iz Bangladeša
Naredni članakKomšić: Dodikove i Čovićeve prijetnje odbit će im se o glavu