Naslovnica Politika Komšić: Od Rusije očekujemo da poštuje izbor BiH, a naš izbor je...

Komšić: Od Rusije očekujemo da poštuje izbor BiH, a naš izbor je put ka NATO-u

300
0

SARAJEVO, 27. oktobra – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić povodom sutrašnje posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini izjavio je da mu nije poznato s kojim porukama dolazi, ali da od Lavrova očekuje da poštuje “sve ono što je izbor Bosne i Hercegovine”.

– Naš izbor je bio da idemo ka NATO-u i očekujemo da to Rusija poštuje bez obzira na to kakav oni stav imaju o NATO-u. Očekujemo od Rusija da poštuje realnu sliku stanja u BiH, tj. da je BiH onako kako je struktuirana po Deytonskom ustavu, da je to činjenica koja se mora poštovati jer jedino tako država može funkcionisati – rekao je Komšić za RTV Tuzlanskog kantona.

No, ističe da “ono što se vidi po protokolu posjete budi neku vrstu sumnje i zebnje”, s obzirom na planirani sastanak ministra vanjskih poslova Rusije posebno sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Lavrov će doći u Predsjedništvo BiH pa će onda imati poseban sastanak sa Miloradom Dodikom, pa poseban sastanak sa Draganom Čovićem i Borjanom Krišto. To je nešto što nismo imali prilike gledati prije kada je riječ o vanjskoj politici Rusije – konstatovao je Komšić. 

fena

Prethodni članakEU i Britanija intenzivno angažovani na postizanju sporazuma o budućim vezama
Naredni članakDžaferović i Inzko o političkoj situaciji u BiH