Naslovnica Vijesti iz BiH Rekreativna biciklistička vožnja ‘Franciskana’ krenula iz Širokog Brijega

Rekreativna biciklistička vožnja ‘Franciskana’ krenula iz Širokog Brijega

393
0

ŠIROKI BRIJEG, 11. listopada – U okviru projekta prekogranične suradnje “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”, kojeg financira Europska unija, danas je iz Širokog Brijega krenula biciklistička vožnja pod nazivom “Franciskana”.

Biciklijada je zamišljena kao rekreativna vožnja, a organizirana je s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

Svi sudionici biciklijade imat će na raspolaganju tri staze po izboru, i to stazu Franciskanu A cestovnu (duljine 136km) te stazu Franciskanu B cestovnu (od cijelih 162km), kao i stazu Franciskanu MTB (u duljini od 91km – opciono ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih).

Iz Biciklističkog kluba (BK) Ljubuški navode kako će na današnjoj vožnji “Upoznaj Hercegovinu- Franciskana” prezentirati znanje koje su usvojili kroz dva vikenda obuke. 

Podsjetili su i kako je ovo posljednji vikend u ovom ciklusu za obuku cikloturističkih vodiča koja je organizirana u sklopu projekta Cycling Rural.

“Učili smo o kartografiji i imali smo predavanje o prvoj pomoći. Ponosni smo što ćemo imati osam cikloturističkih vodiča u bazi našeg kluba, a svakako se nadamo da će ih biti još u drugom ciklusu obuke koji će se održati početkom studenoga” kazali su BK Ljubuški.

Biciklisti će imat priliku vidjeti Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu, Međugorje, Kravice, Franjevački samostan i muzej na Humcu, Koćušu, Avanturistički park Peć Mlini, kao i sve lokalne i ruralne znamenitosti na tim dionicama.

Biciklistička staza “Franciskana” je tematskog tipa, zamišljena kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini.

Inače, ovo je prva u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji u okviru projekta, a planirano je uvođenje i standarda kvalitete “Bike Friendly Concept”, što bi trebalo poboljšati turističku ponudu cijele regije te izravno doprinijeti povećanju aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Zapadnohercegovačke županije.

Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 eura, od čega je Europska unija obezbijedila 400.000 eura. Partneri projekta su Ured Vlade ZHŽ-a za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

fena

Prethodni članakAhić: Stabilan mir se može postići samo doktrinom ravnoteže moći
Naredni članakUhapšeni N.P. će nakon završene kriminalističke obrade biti predat Tužilaštvu KS