Naslovnica Biznis Vlada FBiH – Osigurati finansijsku pomoć Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Vlada FBiH – Osigurati finansijsku pomoć Međunarodnom aerodromu Sarajevo

407
0

SARAJEVO, 22. oktobra – Federalna vlada je usvojila informaciju i podržala inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za pomoć JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo u poslovanju i očuvanju radnih mjesta.

Federalna ministarstvo prometa i komunikacija, te finansija zadužena su da poduzmu sve potrebne aktivnosti s ciljem realizacije ovog zaključka, a Federalno ministarstvo financija i da u što kraćem roku pripremi Rebalans budžeta FBiH koji će to omogućiti.

Otkazivanje letova i prizemljenja aviona uzrokovanih pandemijom koronavirusa pogodilo je cjelokupan aerodromski sistem.

U maju 2020. godine je zabilježeno smanjenje broja avio operacija za 81 posto, a ukupni prihodi su manji za 93 posto u odnosu na maj 2019. godine. Sve navedeno bi do kraja 2020. godine za posljedicu moglo imati smanjenje broja putnika za oko 65 posto i prihoda od poslovanja za 67 posto u odnosu na 2019. godinu.

Ukupno smanjenje prihoda od 1.1. do 31.5.2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosi oko 9,5 miliona KM, a 31.5.2020. godine zabilježen je gubitak od pet miliona KM. U istom periodu prethodne godine ostvarena je dobit koja je nakon oporezivanja iznosila 2,6 miliona KM. Prema svim relevantnim pokazateljima, projekcija gubitka za 31.12.2020. godine iznosi oko 13,3 miliona KM.

Procjene su da će povratak na prošlogodišnje rezultate trajati najmanje dvije do tri godine.

Zbog svega ovoga se Međunarodni aerodrom Sarajevo, putem Federalnoga ministarstva prometa i komunikacija, obratio Vladi FBiH molbom za izravnu i bespovratnu financijsku pomoć.

Vlada je danas, također na inicijativu ovog aerodroma, odlučila da važeća Odluka o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH neće biti primjenjivana do 31.12.2021. godine. Razlog za ovo su problemi nastali pandemijom i drastično smanjenje broja putnika, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

fena

Prethodni članakVlada FBiH – Za Mostar izdvojeno 500.000 KM
Naredni članakTužiteljstvo BiH ima potrebu za traženjem stručnih vještačenja