Naslovnica Iz Svijeta Macron: Spremni smo na Brexit bez sporazuma

Macron: Spremni smo na Brexit bez sporazuma

312
0

PARIZ, 15. oktobra – Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da je Francuska spremna na neuspjeh ako Britanija odbije pristati na uslove za budući odnos koji će očuvati prava francuskih ribara u britanskim vodama i pravila poslovanja.

– Naši ribari ni u kojem slučaju neće biti žrtvovani za Brexit – rekao je Macron novinarima stigavši na samit čelnika EU u Brisel, javio je Reuters.

– Ako ovi uslovi nisu ispunjeni, moguće je da nećemo imati dogovora. Ako se pravi uslovi ne mogu ispuniti uslove na kraju ovih rasprava, spremni smo za dogovor o našim budućim odnosima – dodao je.

Evropski lideri sastat će se danas kako bi preispitali pregovore nakon Brexita pod pritiskom premijera Borisa Johnsona da usaglase uslove ili će Britanija izaći bez sporazuma o trgovini.

Čelnici 27 zemalja članica EU pokušali su spriječiti da Brexit bude na dnevnom redu na nedavnim samitima, vjerujući pregovaraču EU Michelu Barnieru da će braniti njihove interese.

Ali, Johnson je upozorio da bi se mogao udaljiti od pregovora ukoliko rezultati najnovijeg dvodnevnog samita u Briselu ne budu imali povoljne rezultate.

fena

Prethodni članakVlada Kantona Sarajevo razmatrala epidemiološku situaciju u Kantonu
Naredni članakSutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH