Naslovnica Iz Svijeta INDONEZIJA: VELIKI NEREDI, SUKOBI GRAĐANA SA POLICIJOM. DRŽAVLJANI BiH NA SIGURNOM

INDONEZIJA: VELIKI NEREDI, SUKOBI GRAĐANA SA POLICIJOM. DRŽAVLJANI BiH NA SIGURNOM

516
0

Širom Indonezije dešavaju su protesti, koji su kulminirali u nerede i sukobe građana sa policijom. Razlog za ove reakcije građana je ratifikacija nacrta zakona o otvaranju novih radnih mjesta. Ovaj dokument dobio je brojne kritike jer je donesen i počeo da se provodi tokom pandemije koronavirusa. Smatra se da je donošenje pomenutog zakona uranjeno i da vlasti nisu vodile računa o tome kako će njegova implementacija utjecati na zajednicu, posebno na radnike. To je zapravo i uočljivo jer je ovom zakonskom uredbom predviđeno smanjenje radne pause sa dva na jedan dan, a promijenjen je i način obračuna plata. Zbog svega toga u gotovo svim gradovima Indonezije organizirani su protesti. U neredima koji su nakon toga uslijedili povrijeđen je veliki broj ljudi, a stradali su, odnosno zapaljeni pojedini administrativni objekti. Ovo se posebno odnosi na zgrade u kojima je smještena policija.

Kako je za portal Epicentarba.info potvrtio ambasador BiH u Indoneziji, Mehmed Halilović, situacija u ovoj zemlji je ozbiljna. On se nada da će se ipak stanje stabilizirati da će problem biti rješeni.

– Smatram značajnim za navesti da u ovim neredima nisu učestvovali građani BiH, te da niko od njih nije povrijeđen. Trenutno su svi bosanci i hercegovci na sigurnom i kao i ja očekuju da će se stanje brzo popraviti, zaključio je Halilović.

Saznajemo da će sutra u Džakarti biti organizirani novi protesti, na kojima se očekuje prisustvo milion demonstranata.

Prethodni članakFENA – Javni poziv za angažman dopisnika-reportera za period 2020-2021. godina
Naredni članakReprezentacija BiH nakon penala poražena od Sjeverne Irske