Naslovnica Sport Uručeni diplomatski pasoši Nurkiću i Musi

Uručeni diplomatski pasoši Nurkiću i Musi

341
0

SARAJEVO, 6. oktobra – Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uručila je diplomatske pasoše najboljim košarkašima Bosne i Hercegovine – Jusufu Nurkiću i Džananu Musi. 

Turković je u svom obraćanju istaknula da se radi o dvojici mladih i uspješnih sportista koji su najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu. 

– Ponosni smo na njihove rezultate. Pokazali su da se upornim radom može napraviti svjetski rezultat. Oni danas nastupaju u najjačoj ligi svijeta – NBA i uvijek s ponosom ističu da dolaze iz BiH. Uzor su brojnoj djeci u BiH koja započinju svoje prve sportske korake. Zbog toga, iskoristila samo svoje pravo da im dodijelim diplomatske pasoše – kazala je Turković. 

Ona je prethodno diplomatski pasoš dodijelila najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki. 

Jusuf Nurkić, košarkaš NBA ekipe Portland Trail Blazers, naglasio je da na početku svog sportskog puta nikada nije zamislio da će mu država ukazati ovakvu čast. 

– Kada sam krenuo iz malog mjesta Svojata, nisam ni sanjao da ću dobiti nešto od države. Ali sve je moguće, pa i da iz Svojata dođem do NBA lige. Pasoš će mi mnogo olakšati putovanja i zahvalan sam ministrici Turković na tome – rekao je Nurkić. 

Košarkaš NBA ekipe Brooklyn Nets Džanan Musa naglasio je da mu ovaj čin predstavlja veliku čast i ponos. 

– Ne mogu opisati koliko volim ovu zemlju i mogu reći da sam danas veoma ponosan. Diplomatski pasoš je nešto čime bi se ponosi svaki Bosnac i Hercegovac, a ja ću nastaviti predstavljati BiH u najboljem svjetlu – rekao je košarkaš. 

Ljubitelji košarke i navijači reprezentacije BiH mogu se nadati da će Nurkić i Musa biti na raspolaganju selektoru seniorske reprezentacije BiH Vedranu Bosniću u novembarskom kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2021.

fena

Prethodni članakU Mostaru otvorena izložba fotografija ‘Žive smo’ Cornelije Suhan
Naredni članakUručen Izvještaj o napretku BiH, ubrzanje u proteklih nekoliko mjeseci