Naslovnica Iz Svijeta Azerbejdžan tvrdi da Armenija dovodi u opasnost novinare koji rade u zoni...

Azerbejdžan tvrdi da Armenija dovodi u opasnost novinare koji rade u zoni sukoba

439
0

 Sve je veći broj izvještaja koji ukazuju na neodgovorne pokušaje Armenije da eksploatiše novinare, kako svoje državljane, tako i državljane trećih zemalja tokom tekućih vojnih operacija protiv Republike Azerbejdžan, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

U saopćenju se ističe da je naročito zabrinjavajuće što u nekim slučajevima, Armenija ne poduzima potrebne mjere s ciljem jasnog razlikovanja novinara od boraca.

Ovo neodgovorno ponašanje Armenije, piše u saopćenju, samo po sebi predstavlja ozbiljno kršenje njene obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu da poduzme  mjere predostrožnosti kako bi zaštitili civilno stanovništvo i civilne objekte pod svojom kontrolom od posljedica napada.

– Djelujući na taj način, Armenija je u svrhu svoje anti-azerbejdžanske propagande dovela u opasnost sigurnost novinara koji rade u zoni sukoba – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Azerbejdžan podsjeća da su prema međunarodnom humanitarnom pravu i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 1738 (2006) i 2222 (2015) novinari u oružanim sukobima klasificirani kao civili i kao takvi trebali bi dobiti istu zaštitu koja se primjenjuje na civile, pod uslovom da ne poduzmu nikakve radnje koje štetno utječu na njihov status civila.

Stoga je od presudne važnosti da svi novinari, medijski radnici i pridruženo osoblje budu maksimalno pažljivi i izbjegavaju svaku akciju koja bi narušila njihov status civila u zoni sukoba, zaključuje se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

FENA

Prethodni članakMelania Trump nastavlja oporavak u Bijeloj kući, osjeća se dobro
Naredni članakSattler danas uručuje Tegeltiji Izvještaj o napretku za BiH

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime