Naslovnica Biznis Asocijacija poduzetnika traži reformske zakone za rasterećenje privrede

Asocijacija poduzetnika traži reformske zakone za rasterećenje privrede

343
0

MOSTAR, 6. oktobra – Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) ukazala je na potrebu odgovornog i brzog djelovanja vlasti po pitanju saniranja ekonomije nakon drastičnog pada BDP-a u BiH, s naglaskom na donošenje reformskih zakona za rasterećenje privrede, koji već dugo čekaju na usvajanje.

Iz te asocijacije ističu kako je ekonomija u BiH u drugom kvartalu ove godine, po službenim podacima, imala zastrašujući pad od 10,8 posto te da procjene idu dotle da neki ekonomisti prognoziraju čak i bankrot države.

Smatraju kako je pad BDP-a u drugom tromjesečju ove godine direktna posljedica mjera koje su uvedene zbog proglašenja stanja prirodne nesreće, ali ni da kvartali koji slijede neće imati puno bolje rezultate, računajući i prvo tromjesečje iduće godine.

Moguće je, kako ocjenjuju u APH, da negativno bude i čitavo prvo polugodište 2021.

“Koliko vidimo iz službenih izjava najviših predstavnika izvršne vlasti, izlaz iz teške ekonomske situacije traži se isključivo u međunarodnim kreditima, za koje ministri objašnjavaju da su najjeftiniji i najbrže dostupni. Problem uzimanja novih kredita poduzetnici vide u činjenici da će se ti zajmovi opet vraćati iz rezultata rada realnog sektora, a glavna namjena tih kredita je pokrivanje plaća i drugih beneficija u javnom sektoru, na račun privatnog sektora”, navodi se u priopćenju.

Dobra vijest je donošenje nove uredbe koju je u ponedjeljak najavio premijer Novalić kojom će se ciljano pomagati nekim određenim sektorima no, ističu iz APH, to neće biti dovoljno za održavanje stabilnosti ekonomije, jer je pomoć nužna posvuda s obzirom da svi trpe posljedice pandemije.

Stoga je važno da i niže razine vlasti na svom području dodatno djeluju kako bi se ublažile negativne posljedice, posebno u turizmu, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, koje su već mjesecima pogođene posljedicama raznih mjera koje su propisivane kao obavezne.

“Sadašnje iznimno teško stanje u ekonomiji bez odlaganja treba iskoristiti i kako bi se usvojili i počeli provoditi reformski zakoni koji su odavno upućeni u parlamentarnu proceduru, a koji za cilj imaju rasterećenje privrede, poticanje veće ekonomske aktivnosti, masovnije zapošljavanje, porast izvoza i u konačnici značajniji rast BDP-a”, poručili su iz APH.

Napomenuli su kako su budžeti na svim razinama i privatni sektor gospodarstva spojene posude i da nijedna strana ne smije biti povlaštena.

“Što više bude trpjela privreda, bit će teže i javnome sektoru. Stoga u aktivnostima nadležnih vlasti ne smije biti predaha, jer ovo je maraton kojeg moramo svi istrčati do kraja”, poručili su hercegovački poduzetnici.

fena

Prethodni članakOd 428 testiranih uzoraka, virus korona potvrđen kod 63 osobe iz RS
Naredni članakSattler danas uručuje Tegeltiji Izvještaj o napretku za BiH