Naslovnica Vijesti iz BiH Turska vojna misija u BiH ulaže 450.000 KM u školsku infrastrukturu u...

Turska vojna misija u BiH ulaže 450.000 KM u školsku infrastrukturu u ZDK

337
0

Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima realizirat će na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ulaganja u školsku infrastrukturu u iznosu oko 450.000 KM – potvrđeno je na sastanku predstavnika Turske vojne misije i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahije Kozlića.

Nakon što je finansirala opremanje multimedijalnog kabineta u OŠ „Mak Dizdar“, te informatičkog kabineta u OŠ „Aleksa Šantić“ u Zenici, za što je izdvojila 66.000 KM, Turska vojna misija u BiH finansirat će projekte u još pet škola, od kojih su četiri u Zenici i jedna u Visokom – saopćeno je iz Press službe ZDK.

Navrjedniji je projekat rekonstrukcije sportske dvorane Tehničke škole Bilmišće u Zenici vrijedan 230.000 KM, u čijem će finansiranju Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a učestvovati sa 50.000 KM.

Turska vojna misija u BiH osigurala je 29.000 KM za zamjenu kompletnog mobilijara – klupa, stolica i katedri u Drugoj gimnaziji Zenica, te 37.000 KM za postavljanje fasade i instalaciju grijanja u PŠ „Srhinje“ OŠ „Kulin ban“ Visoko. Pored toga, planirana je rekonstrukcija zeničkog vrtića „Pčelica“ za što je ova misija obezbijedila 110.000 KM.

– Ova četiri projekta bi trebala biti realizirana u narednim mjesecima. Sredstva su odobrena i čekaju realizaciju – rekao je Kozlić.

Naveo je da se od Turske vojne misije u BiH čeka „zeleno svjetlo“ za još dva infrastrukturna projekta u Zenici vrijedna 150.000 KM – rekonstrukciju sportske sale, parketa i rasvjete u OŠ „Meša Selimović“ vrijednu 95.000 KM, te postavljanje fasade i rekonstrukciju toaleta u Srednjoj muzičkoj školi u vrijednosti 55.000 KM.

On se zahvalio Turskoj vojnoj misiji u BiH na uspješnoj i sve intenzivnoj saradnji i pomoći ove prijateljske zemlje u stvaranju boljih uslova u školama na području ZDK-a.

Prethodni članakAliyev: Azerbejdžanska vojska oslobodila Madagiz
Naredni članakOd otvaranja Trebevićke žičare zabilježeni brojni neobični zahtjevi putnika