Naslovnica Iz Svijeta Britanska vlada: Kazna do 10.000 funti za odbijanje naredbe o samoizolaciji

Britanska vlada: Kazna do 10.000 funti za odbijanje naredbe o samoizolaciji

334
0

LONDON, 20. septembra (FENA)  – Britanska vlada kaznit će  globom  do 10.000 funti (13.000 američkih dolara) one koji odbiju naredbu da se samoizoliraju, dok se bilježi nagli porast zaraze koronavirusom.

Novo pravilo obavezuje Britance na samoizolaciju ako su pozitivni na koronavirus ili ako im se utvrdi da su imali bliske kontakte sa zaraženim. Pravilo stupa na snagu 28. septembra, prenosi AP.

Vlada će onima s nižim primanjima koji se suočavaju s gubitkom zarade kao posljedicom samoizolacije pomoći jednokratnom uplatom od 500 funti (633 USD).

Najnovije brojke pokazuju da su novi dnevni slučajevi koronavirusa u Britaniji porasli na 4.422, što je najviše od početka maja. Službena procjena također pokazuje da se nove infekcije i prijemi u bolnice udvostručuju svakih sedam do osam dana u Velikoj Britaniji.

Očekuje se da će konzervativna vlada nametnuti daljnja ograničenja nakon što je premijer Boris Johnson potvrdio da Britanija vidi drugi talas zaraze, slijedeći trend u drugim dijelovima Evrope. Londonski gradonačelnik također je rekao da bi uskoro mogla biti potrebna stroža ograničenja u britanskoj prijestolnici.

Prethodni članakU Afganistanu u zračnim napadima vladinih snaga poginula 24 civila
Naredni članakSelma Alispahić i Mario Drmać najbolji glumci 7. festivala glumca BiH