Naslovnica Društvo Žena Bošnjakinja: mr. Đenana Bajraktarević

Žena Bošnjakinja: mr. Đenana Bajraktarević

674
0

Rođena 19. septembra 1984. godine u Mrkonjić Gradu. Osnovnu školu dijelom završila u rodnom gradu i Bugojnu u kojem je došla tokom rata u izbjeglištvo u kojem je završila i srednju školu.
Fakultet humanističkih nauka, Odsjek za bosanski jezik i književnost završila na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru ocjenom 10, a postdiplomski studij iz lingvistike na temu “Komparativni pregled imeničke sinonimije u prijevodima Kur’ana” završila na Univerzitetu u Travniku, Edukacijski fakultet, Odsjek za lingvistiku i stekla titulu magistra lingvistike, također, visokom ocjenom 10.
Ostvareni prosjek ocjena na postdiplomskom studiju je 9,75. Trenutno je doktorand na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a namjera joj je da se bavi kognitivnolingvističkim istraživanjima sevdalinke kao nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine. U pripremi je izdavanje knjige u koautorstvu sa dvjema uglednim profesoricama iz oblasti lingvistike bosanskoga jezika.
Njen istraživački rad na polju lokaliziranja stećaka na području Općine Gornji Vakuf-Uskoplje predstavljen je u okviru manifestacije “Dani muzeja” u Zavičajnom muzeju u Travniku.

Već devet godina radi aktivno kao profesorica Bosanskog jezika i književnosti u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Bila je koordinator za odnose s medijima i javnošću, rukovodilac Dramske sekcije, te rukovodilac Radijske sekcije, u spomenutoj ustanovi. Koautor je drame o utemeljitelju medrese Elči Ibrahim-paši koji je osnovao Medresu 1706. godine koja je premijerno izvedena u okviru vjerske manifestacije od državnog značaja pod nazivom”Dani Ajvatovice”. Drama je poslužila kao predložak za spot Hayat televizije “Medresa uz Plavu rijeku”.

Aktivna je i na polju kulturnog rada kao promotorica i moderatorica različitih kulturnih manifestacija, vrsna je interpretatorica sevdalinki, a od poroda sa drugom djevojčicom aktivna je i kroz podršku ženama i trudnicama kroz organizaciju “Prirodan porod” iz Sarajeva. Jedina je na području Srednjobosanskog kantona sa međunarodnim certifikatom za dulu-podršku trudnicama u periodu trudnoće i nakon poroda. Prije godinu dana završila je devetomjesečnu obuku za peer-savjetnicu za dojenje na nivou Bosne i Hercegovine vođenu od priznatih stručnjaka i obučenih osoba iz te oblasti na području Bosne i Hercegovine i regiona.
Dvije godine je bila predsjednica BZK “Preporod” Gornji Vakuf – Uskoplje, i rukovodilac Horske sekcije pomenutog društva, od čega posebno izdvaja spot za kasidu “Tevba”, hora BZK “Prepoorod”, čiji je bila idejni i scenaristički organizator, a cilj je bilo predstavljanje kulture i tradicije Bošnjaka kroz prikazivanje lika Ajvaz-dede, kao i prirodnih ljepota Prusca i Gornjeg Vakufa.

Đenana Bajraktarević je majka dvije djevojčice. Velika ljubav su joj knjige i lijepa riječ, koju promiče proz odgojno-obrazovni rad.
Ono što je obilježilo gospođu Bajraktarević je nesebičan rad na polju aktivizma kroz podršku ženama i trudnicama, te, kako ističe, za nju najvažnije, obrazovanja omladine kroz vannastavne aktivnosti. Za sebe voli reći da koliko učenici i učenice uče od nje, toliko i ona uči od njih. Voli posao kojeg radi sa posebnom ljubavlju prema mladima koje posmatra roditeljskim očima i usmjerava shodno njihovim interesovanjima. Vođena Poslaničkim lučom i propitivanjem šta bi Muhammed a.s. učinio u datom trenutku djeluje na jačanje kritičke svijesti i obrazovanje mladih specifičnim načinom objašnjavanja maternjeg jezika, što potvrđuju i njeni učenici i učenice.
Njena poruka je:
“Univerzalne vrijednosti ne možete predstaviti djetetu, omladini, i izložiti teorijski. Oni ne funkcioniraju tako. Morate ih prvo vi živjeti. Oni gledaju vas, uče od vas, nisu teoretičari nego praktičari. Trebamo preispitati sebe u ogledalu pa se onda predstaviti mladima kao uzor u punini, tijela i duha. Tek tad usvajaju, počevši od najranije dobi pa do onih sa kojima radite i komunicirate. Dijete ne možete približiti više nego što jeste, možete ga samo vremenom postupcima udaljiti-a to nije dobro. Ulaganje u znanje i obrazovanje je Božji imperativ, i nedvojbeno je najbolji savjet kojeg bih uputila svima-pa i sebi. A kvalitet koji se dobije time ne zastarijeva, naprotiv. Vremenom dobija na vrijednosti. Učimo se toleranciji, komunikaciji i međusobnoj pravilnoj interakciji. Jačanjem znanja oblačimo naše duše i naša tijela za izazove pred kojima se nalazimo, svi kolektivno.”

Ivana Markač

Prethodni članakU BiH stigao 15. kontingent vakcina iz mehanizma “EU4Health”
Naredni članakDanas je konačno održan sastanak načelnika Semira Efendića sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom na temu upravljanja javnim garažama