Naslovnica Blic vijesti Vodi se istraga o krijumčarenju naoružanja iz BiH u Francusku

Vodi se istraga o krijumčarenju naoružanja iz BiH u Francusku

321
0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi opsežnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Republici Francuskoj, sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje kaznenih djela.

Operativnom istragom, identificiran je i lišen slobode osumnjičeni C.M., a količina od desetak automatskih pušaka i okvirova za streljivo, otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se tereti da je djelovao u okviru organizirane skupine, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, nakon čega su realizirane aktivnosti na skrivanju i krijumčarenju oružja u motornim vozilima kako bi se oružje prokrijumčarilo na područje Francuske, te bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim.

U okviru ove istrage, ostvarena je suradnja sa partnerskim institucijama Republike Francuske.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo “Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene”.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog predložen je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

FENA

Prethodni članakObilježavanje godišnjice raspuštanja logora Omarska
Naredni članakSaudijska Arabija počinje primati vakcinisane inostrane hodočasnike na Umru

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime