Naslovnica Blic vijesti Velež pobjedio AEK-a u Atini

Velež pobjedio AEK-a u Atini

333
0

 Fudbaleri Veleža plasirali su se u treće pretkola UEFA Konferencijske lige nakon što su večeras u Atini nakon penala savladali ekipu AEK-a.

Prvi susret odigran prošle sedmice na “Grbavici” okončan je pobjedom Veleža rezultatom 2:1. Trijumf Mostaraca protiv favorizovanog grčkog velikana najveća je poslijeratna pobjeda mostarskog tima. U uzvratnom susretu AEK je u sedmoj minuti sudijske nadoknade uspio doći do pogotka i izboriti produžetke u kojima nije bilo pogodaka te su pobjednika odlučili jedanaesterci. Junak Veleža bio je golman Slaviša Bogdanović koji je odbranio dva penala. 

Početkom utakmice Grci su imali kontrolu lopte, krenuli su snažno po pogodak, ali odbrana “Rođenih” uspješno je branila svoj gol. Kako su minute prolazile, tako su Mostarci počeli igrati otvorenije i stvarati prilike za pogodak. 

Najbolju priliku za Velež u 30. minutu prvog poluvremena imao je Pršeš, čiji udarac iz slobodnog udarca odlazi preko gola. U narednoj minutu AEK je mogao doći do pogotka, ali udarac Arauja odlazi pored gola. 

Imale su obje ekipe po još jednu dobru priliku, Velež preko Zajmovića, a AEK preko Tankovića, ali se na odmor otišlo bez golova. 

U nastavku meča, tempo igre je značajno opao, što je išlo u prilog predstavniku BiH kojeg neriješen rezultat vodi u naredno kolo takmičenja.

Najveću šansu za Velež u 70. minutu propustio je Ćosić koji nakon odličnog prodora i dodavanja Anđušića šutira pored gola. Isti igrač uputio je odličan udarac u 81. minutu a golman Johns brani njegov šut. 

U završnici meča AEK je vršio snažan pritisak na zadnju liniju Veleža koji je grčevito branio svoj gol i rezultat koji ga vodi u 3. pretkolo. Kada je izgledalo da će se Mostarci odbraniti, AEK dolazi do pogotka u sedmoj minuti sudijske nadoknade golom Mantalosa koji se nakon kornera najbolje snašao u šesnaestercu gostiju i matirao Bogdanovića te izborio produžetke za svoj tim. 

U produžecima nije bilo mnogo uzbuđenja, AEK je nakon postignutog gola igrao opreznije i u tim trenucima je izgledalo da obje ekipe čekaju jedanaesterce, što se i desilo.

S bijele tačke bolje su se snašli igrači Veleža i pobijedili rezultatom 3:2.

U trećem pretkolu konferencijske lige igrat će protiv švedskog Elfsborga.  

Revanš susret 2. pretkola večeras je igrao i banjalučki Borac, koji nakon teškog poraza u prvom meču protiv Linfielda iz Sjeverne Irske rezultatom 4:0 večeras nije imao mnogo šansi za plasman dalje. 

Iako su igrači aktuelnog prvaka BiH pokazali želju i inicijativu, nisu imali mnogo prilika za promjenu rezultata, pa je utakmica u Banjoj Luci okončana remijem bez golova, a Linfield je prošao u 3. pretkolo.

FENA

Prethodni članakIzrael počinje davati treću dozu vakcine osobama starijim od 60 godina
Naredni članakSvjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS o Srebrenici