Naslovnica Biznis Ozvaničeno pokretanje Poslovnog udruženja Norveška – BiH

Ozvaničeno pokretanje Poslovnog udruženja Norveška – BiH

409
0

Pokretanje Poslovnog udruženja Norveška – Bosna i Hercegovina (NBBA) ozvaničeno je danas na ceremoniji u Sarajevu.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou, ali da je privredna saradnje ograničena – što je bio glavni razlog za osnivanje udruženja.

Dodao je da će NBBA omogućiti potencijalnim investitorima i poduzetnicima da se razvijaju na oba tržišta, te da razmatraju poslovne teme s donosiocima odluka.

– Za norveške investitore posebno interesantne u BiH mogu biti oblasti obnovljivih izvora energije, IT-a, turizma, te drvne i metalske industrije – izjavio je Reinertsen.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je da će NBBA doprinijeti jačem povezivanju i saradnji privreda dviju zemalja, te da će u rukama nekog kao što je ambasador Reinertsen to polučiti velike rezultate.

Pojasnio je da je članstvo u udruženju otvoreno za sve organizacije i pojedince, a omogućit će investitorima i poduzetnicima bolju saradnju za brži razvoj.

– Podrška Norveške koju smo imali proteklih decenija ovim će biti dodatno pojačana – rekao je Novalić.

Ministar privrede i poduzetništva RS Vjekoslav Petričević kazao je da je u martu pokrenuta kampanja “Srpska – Republika mogućnosti” i zahvalio je ambasadoru Reinertsenu na mogućnosti da podrži tu kampanju kako bi predstavili resurse i potencijale kojim raspolažu.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević izjavio je da Bosna i Hercegovina sa svojim ukupnim resursima treba da se predstavlja Norveškoj, pogotovo kad je u pitanju ekonomija.

Preuzmite VIDEO

Prethodni članakAlkalaj: Dejton jeste nesavršen, ali on nije ni predviđen da bude trajan
Naredni članakTegeltija razgovarao sa šefom Misije MMF-a Petrijem