Naslovnica Iz Svijeta WHO: I pored ohrabrujućih vijesti o vakcini nije vrijeme za opuštanje

WHO: I pored ohrabrujućih vijesti o vakcini nije vrijeme za opuštanje

330
0

ŽENEVA, 17. novembra – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je jučerašnji izvještaj američke farmaceutske kopmpanije Moderna da je njena eksperimentalna vakcina pokazala efikasnost od 94,5 posto, ali tvrdi da „brojna pitanja“ ostaju i da nije vrijeme za opuštanje.

Samo limitirane doze bilo koje vakcine bit će dostupne u prvoj polovini 2021. godine za ljude koji nisu pioritetni zdravstveni radnici, tvrde zvaničnici WHO.

– Iako nastavljamo primati ohrabrujuće vijesti o vakcini za COVID-19 i ostajemo umjereni optimisti prema potencijalu novih sredstava koja će doći u narednim mjesecima, upravo sada smo ekstremno zabrinuti naglim rastom broja zaraženih koje uočavamo u nekim zemljama, posebno u Evropi i u dvije Amerike – izjavio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu za novinare.         

Današnji brifing predstavlja njegov povratak u agenciju UN-a za javno zdravstvo sa sjedištem u Ženevi po izlasku iz karantina nakon što je bio izložen koronavirusu prije 17 dana. Tedros je izjavio da nema nikakvih simptoma i da ne vidi potrebu za testiranjem.

Eksperimentalna vakcina Moderne efikasna je 94,5 posto u sprečavanju COVID-19 na osnovu prelaznih podataka s kasne faze testiranja, saopćila je kompanija u ponedjeljak, postajući drugi američki farmaceutski proizvođač koji je javio o rezultatima koji su nadmašili očekivanja.

Skupa s vakcinom kompanije Pfizer, koja je efikasna više od 90 posto, i čekajući na nove sigurnosne podatke i ocijene regulatornih agencija, Sjedinjene Države mogle bi imati dvije vakcine ovlaštene za hitnu upotrebu u decembru, uz više od 60 miliona doza dostupnih u ovoj godini.

Soumya Swaminathan, vodeća naučnica WHO,  izjavila je da su rezultati Moderne „prilično ohrabrujući“. Njena konačna efikasnost i sigurnosni profil još će biti potrebni, kao i naknadne analize proba na ljudima tokom dva mjeseca kako bi se procijenila mogućnost pojave bilo kakvih nuspojava.

Probne vakcine Pfizera i Moderne koriste istu mRNA tehnologiju i izgleda da su pokazale visoku efikasnost, dodala je.

– Mnogo, mnogo još pitanja, međutim, ostaje o trajanju zaštite, posljedicama teške bolesti, posljedicama po razne kategorije stanovništva, posebno po starije, kao i o raznim dešavanjima nakon određenog vremenskog perioda – izjavila je Swaminathan.

Kliničke probe moraju se nastaviti kako bi se prikupilo još podataka, kazala je, dodajući da se još rezultata očekuje u narednim sedmicama s  proba ostalih vakcina.

– Vjerujemo da će najmanje prva polovina godine biti period s veoma, veoma limitiranim dozama. Zalihe će biti limitirane, postoje bilateralni ugovori koje su brojne kompanije sklopile, tako da su neke od tih doza već naručile određene zemlje – kazala je  Swaminathan.

Modernina vakcina daje se u dvije doze i njena isporuka, kao i skladištenje, predmet su ozbiljnih razmatranja, izjavila je Kate O’Brien, direktorica odjela za imunizaciju WHO.

– Razmatrat ćemo uistinu pažljivo koje se vakcine mogu isporučivati i naravno broj traženih doza – kazala je ona, prenosi Reuters.

fena

Prethodni članakMerkel: Evropa treba dati veći doprinos transtlantskoj saradnji
Naredni članakInstitucije BiH uspješno realizirale izborni proces