Naslovnica Vijesti iz BiH Izetbegović: Stvorili smo 105.000 radnih mjesta za šest godina

Izetbegović: Stvorili smo 105.000 radnih mjesta za šest godina

394
0

ZENICA, 11. novembra – Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA)  Bakir Izetbegović izjavio je danas u Zenici da će BiH nakon pandemije nastaviti putem kojim je išla prije njenog izbijanja. 

U izjavi nakon sastanka s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirzom Ganićem, dodao je da je 2019. bila onakva kako su i obećali. 

– Obećali smo 100.000 radnih mjesta u 10 godina, a stvorili 105.000 za šest godina i obećali smo da ćemo Federaciju pretvoriti u veliko gradilište infrastrukturnih objekata i sve će to naglo biti pokrenuto već u martu ili aprilu 2021. – rekao je Izetbegović. 

Istakao je da BiH nije izuzetak u odnosu na ostatak svijeta kada su u pitanju izgubljeni životi i radna mjesta zbog pandemije, ali da je prošla nešto bolje od evropskog prosjeka.

– Mi smo za ovih osam mjeseci imali mrtvih koliko su neke druge zemlje imale dnevno i izgubili smo manje od tri posto radnih mjesta, oko 13.000 – tvrdi Izetbegović. 

Naglasio je da je ZDK nešto bolje upravljao krizom od većine drugih regija u BiH. 

Ganić je kazao da su se  u tom kantonu borili za svako radno mjesto i za zdravlje svakog čovjeka. 

Naveo je da su uložili značajna sredstva za razvoj zdravstvenih ustanova, te su svim poslovnim subjektima kojima je bio zabranjen rad finansirali troškove za plaće radnika i pokrenuli kreditni fond za privredu.

fena

Prethodni članakRusija tvrdi da je njena vakcina Sputnik V 92 posto efikasna
Naredni članakBiden i Johnson razgovarali o Zapadnom Balkanu