Naslovnica Iz Svijeta Biden formirao tim stručnjaka za borbu protiv pandemije koronavirusa

Biden formirao tim stručnjaka za borbu protiv pandemije koronavirusa

339
0

WASHINGTON, 9. novembra – Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden odredio je članove radne grupe za koronavirus, koji će zajednički sačiniti plan borbe protiv pandemije.

Među članovima radne grupe ističe se stručnjak za vakcine Rick Bright, koji je podnio prijavu u kojoj je naveo da je premješten na manje važno radno mjesto, jer se opirao političkom pritisku da omogući široku upotrebu hidroksihlorokina, lijeka za malariju koji je predsjednik Donald Trump promovisao kao lijek za liječenje COVID-19.

Među ostalim članovima su doktori i naučnici koji su radili u prethodnim administracijama, uključujući stručnjake za javno zdravstvo, vakcine i zarazne bolesti, prenosi AP.

Biden je kazao da je suočavanje s pandemijom “jedna od najvažnijih bitaka“ s kojom će se suočiti njegova administracija. Javno-zdravstveni zvaničnici upozoravaju da nacija ulazi u najgori period pandemije COVID-19 kako se približava sezona praznika, što povećava rizik od brzog prijenosa koronavirusa, jer Amerikanci tada mnogo putuju, kupuju i slave s bližnjima.

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno se dnevno bilježi više od 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U bolnicama u nekoliko država ponestaje prostora i osoblja, a broj preminulih od posljedica raste.

Do sada je u SAD zabilježeno više od 9,8 miliona zaraženih i više od 237.000 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

fena

Prethodni članakPutin neće čestitati Bidenu do rješenja pravnog spora američkih izbora
Naredni članakMerkel u čestitki Bidenu: SAD i Njemačka bi se trebali držati zajedno