Naslovnica Najava događaja Ajnadžić: Spreman sam za nove izazove

Ajnadžić: Spreman sam za nove izazove

707
0

Prof.dr Nedžad Ajnadžić, aktuelni načelnik Općine Centar i kandidat za ovu funkciju i naredne četiri godine u intervjuu kojeg je dao za Epicentarba.info izdvojio je projekte koji su realizirani u minule četiri godine. Pored toga Ajnadžić je govorio i o kampanji, koja nikada nije bila prljavija, a uputio je i poruku svojim sugrađanima. On je najavio i projekte koji će biti realizirani u predstojećem mandatu, posebno izdvojivši izgradnju brojnih objekata koji će omogućiti kvalitniji život građanima Centra

Epicentarba.info: Doktore Ajnadžiću prije svega želim da vam čestitamo na načinu na koji ste vodili kampanju. Bavili ste se svojim radom u prethodne četiri godine, niste napadali vaše protivkandidate i veoma uspješno ste predstavili program razvoja općine Centar u naredne četiri godine. Prije nego što budemo govorili o tome, moramo vas upitati za zdravlje, jer ni vas nije zaobišao koronavirus. Dakle kako ste? 

Ajnadžić: Koronavirus je zaraza koju nikako ne smijemo podcijeniti. Svakodnevne brojke umrlih od ove zaraze govore da je ovo sve, samo ne bezazleni virus. Iako sam poštivao sve preporuke zaražen sam, ali nekako sam i predosjećao da to neću moći izbjeći. Ne želim reći da sam vlastito zdravlje stavio iza posla koji obavljam i zvučati patetično, ali jednostavno posao načelnika, uz ogromne doze opreza usljed pandemije koje smo primijenili generalno u Općini Centar, jednostavno iziskuje kontakt sa strankama i druge obaveze gdje je velika frekvencija ljudi. Trenutno se osjećam dobro i nadam se da će do potpunog oporavka, odnosno negativnog testa sve proći u najboljem redu. I ovim putem još jednom želim da uputim apel i molbu svim sugrađanima, poštujte mjere koje su propisane i čuvajte svoje i zdravlje drugih. 

Epicentarba.info: Nadamo se da će te se uskoro upotpunosti oporaviti i da će te sa svojim timom 15.novembar dočekati negativini na koronavirus, ali ipak pozitivnog duha. Puno toga je urađeno u minule četiri godine. Zamolit ćemo vas da nam kažete koje je projekte relizirala administracija na čijem ste čelu i da svakako izdvojite najbitnije. 

Ajnadžić: Zahvaljujem vam se na lijepim željama. U pravu ste, mnogo projekata smo realizovali u minule četiri godine i sve što je urađeno građanima smo prezentirali i kroz brošure „Djela govore“ kao svojevrstan izvještaj općinske administracije na čijem sam čelu. Teško bi bilo pobrojati u ovom intervjuu posebno svaki realizovani projekat i svaki od njih ima posebno mjesto i razlog zbog kojeg smo sretni i zbog kojeg je općina Centar ugodnije mjesto za život. U brošurama koje sam pomenuo vidjet ćete preko tri stotine samo infrastrukturnih projekata. I ti projekti imaju svoje i ime i prezime i ukoliko neko sumnja sve je vrlo lako provjerljivo na terenu. S druge strane, mnogo smo uradili i u društvenim djelatnostima, od stipendija, pomoći obrazovanju, zdravstvu, kulturi, jedini smo u cijeloj Bosni i Hercegovini djeci omogućili potpuno besplatno bavljenje sportom, sigurnosti, boračkoj i invadiskoj zaštiti, pomoći socijalno najugroženijim kategorijama.

Vodovod Nahorevo

Međutim, kada bi mogao birati neke od takvih projekata onda bi to bio onaj gdje smo za  oko 500 domaćinstava padinskih dijelova općine, Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja, a u skladu sa pripremljenim projektima i naselja Gornjih Poljina i Gornjeg Kromolja, nakon nekoliko desetljeća obezbijedili pitku vodu. Pored toga, ponosan sam što u najkraćem roku završavamo gradnju najmodernije osnovne škole u Sarajevu, na Šipu, te što smo nakon porušenog objekta izgradili objekat vrtića Razigrani dani na Koševu. Pomenuo bih još i nove linije kosog lifta na Ciglanama, nove ambulante, centre za zdravo starenje, sportske plohe i dječija igrališta …

Epicentarba.info: U ovoj kampanji vi tražite povjerenje građana općine Centar za novi mandat načelnika Općine. Šta im nudite? Koji su to projekti koji će biti realizirani u naredne četiri godine?

Ajnadžić: I za naredni mandatni period smo predstavili brošuru Izborni program 2020-2024 gdje smo jasno i precizno pobrojali sve projekte koje namjeravamo realizirati. Naravno, nikada ne možete do u najsitnije detalje predstaviti šta ćete raditi jer zahtjevi naših sugrađana gotovo svakodnevno pristižu sa terena, a mi smo ti koji im trebamo biti servis i na usluzi. Vjerujem da je i zbog toga u proteklim danima došlo do pogrešnih tumačenja ispunjenih obećanja iz proteklog izbornog ciklusa, ali ja kao načelnik se isključivo bavim rješavanjem životnih pitanja građana, a ne statističkim pokazateljima. I u svemu, ono što je najbitnije, moj tim i ja u Izbornom programu smo se bavili i planirali realne i projekte iz nadležnosti jedinica lokalnih samouprava, pri tome ne obećavajući megalomanske projekte koji niti spadaju u nadležnost lokalnih zajednica, niti su izvodljivi. Zbog specifičnosti kampanje najviše informacija o urađenom, kao i Izbornom programu može se naći na mojoj zvaničnoj facebook stranici. Veliki fokus ćemo staviti na nastavak borbe protiv korupcije, jačanju saradnje sa Agencijom za borbu protiv korupcije na državnom nivou, te adaptirati i unaprijediti već postojeće sisteme borbe protiv korupcije, kao pošasti koja nagriza sistem vrijednosti i usporava napredak našeg društva.

Ono što će biti u fokusu u naredne četiri godine je svakako završetak izgradnje osnovne škole na Šipu i Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u 2021, odnosno u prvoj godini novog mandata.

Nova gradilišta u općini Centar

Pored toga planiramo izgradnju četiri objekta: centra za mlade i centra za zdravo odrastanje u mjesnim zajednicama Soukbunar, Šip, Breka, Hrastovi, sportskih objekata na Višnjiku i Koševskom brdu, izgradnju natkrivene pijace Ciglane, izgradnju podzemnih javnih garaža: Merhemića trg, park prof.dr. Nijaz Duraković, Trg kulture Jurislav Korenić, sportski centar FIS, plato Olimpijskog stadiona Koševo i lokalitet pored Narodnog pozorišta (izrada projektne dokumentacije za šest javnih podzemnih garaža, a dinamika njihove izgradnje će biti u skladu sa interesom domaćih i stranih privatnih investitora). Uredit ćemo najveći gradski park Betanija sa evropskim golf igralištem, biciklističkim stazama i šetnicama, ali od zime 2021. godine i uređenom stazom za sankanje i skijanje u centru grada, izgradit ćemo škole u prirodi, rekonstruisati šetnicu od Parkuše do Marijin Dvora na osnovu projekta „bosanski ćilim“ arhitekte Amira Vuka Zeca…

Epicentarba.info: Ova kampanja je moramo reći bila prljava. Trpili ste udarce od pojedinih protivkandidata, koji nisu birali sredstva da ocrne sve što je urađeno u prethodnom periodu. Vi niste odgovarali na sve te napade i isključivo ste bili posvećeni prije svega radnim obavezama, koje nisu prestale ni kada ste morali biti u izolaciji. Kako ocjenjujete kampanju koju ste vodili vi, ali i vaši protivkandidati u općini Centar? 

Ajnadžić: Ni u ovom intervjuu se neću baviti kampanjom koju vode moji protivkandidati. Ja sam pragmatična osoba i to sam dokazao i u prethodne četiri godine gdje se vodim uvjerenjem da o čovjeku najbolje govore njegova djela. Svi mi radimo neke stvari koje će nas pratiti kroz život. Ono što sa sigurnošću mogu reći je to da sam se fokusirao isključivo na svoj rad na kojem temeljim i optimizam da ću dobiti povjerenje sugrađana za naredni mandat.

Kao pragmatiku jasno mi je da je kampanja protivkandidata satkana od projekata koje smo već završili ili čija je realizacija u toku. Nisam to želio medijski iskorištavati nikako. U ovom teškom vremenu nemamo prostora za polemike, moramo raditi. Ostali protivkandidati rade kampanju onako kako misle da je najbolje i opet ponavljam, naša djela govore o nama kakvi smo. O vođenju kampanje, o onome što smo uradili i kako smo se predstavili građanima, najbolje će reći upravo naši građani.

Epicentarba.info: Koja je vaša poruka protivkandidatima? 

Ajnadžić: Ja sam se ponovno kandidovao za načelnika Općine Centar jer smatram da je pred nama još mnogo posla kako bi dosegli nivo kvalitete života koji svi priželjkujemo. I odgovorno tvrdim da ću taj posao, kao i u prethodne četiri godine obavljati krajnje profesionalno, visoko moralno i savjesno. I to je moja poruka građanima kojima ću kao i do sada biti na usluzi 24 sata dnevno. Poruke za protivkandidate nemam, jer osim potrebe da se ogradim i spriječim određene zloupotrebe, pa čak i dovođenja moga imena u kontekst vrijeđanja Srđana Mandića, nisam se osvrtao na tuđe kampanje. U mom habitusu nije da napadam svoje protivkandidate i nisko udaram, onako kao što to čine neki ,,populisti,, iz protivničkog tabora. Ništa loše nemam reći o njima i time se ne želim služiti. Niski udarci ostaju onda kada nemaš šta reći, niti o sebi, niti o drugima. 

Moji protivkandidati su dobri, ali za načelnika Općine Centar ja sam bolji. Uradio sam mnogo, vidljivo je i provjerivo, a logično je nastaviti u kontinuitetu razvijati lokalnu zajednicu kao prosperitetetan, privredni i ekonomski prostor, te promicati evropske civilizacijske vrijednost i nadograđivati toleranciju u multinacionalnoj , multikonfesionalnoj i multikulturalnoj zajednici.

Tako će biti i ovaj put, ja se obraćam našim građanima, a ne mojim protivkandidatima.  

Epicentarba.info: I na kraju, šta poručujete biračima?

Ajnadžić: Vjerujem da sam i na ovo pitanje djelimično odgovorio kroz ovaj intervju, ali ako bih morao neku poruku da pošaljem u nekoliko riječi onda bi ona glasila:

Poštovani sugrađani, birajte po savjesti i po vlastitom nahođenju, ne na osnovu bilo kakvih pritisaka ili osjećaja pripadnosti određenoj skupini po bilo kojoj osnovi, po onome kako vi vidite i realizovano na terenu i najavljeno za naredne četiri godine. Pozicija načelnika nije politička, već kako je ja smatram, menadžerska funkcija u kojoj pragmatičnost dolazi do izražaja.

Brošure o kojima je u ovom intervjuu govorio prof.dr Nedžad Ajnadžić možete pogledati na linkovima koji se nalaze ispod:

https://www.yumpu.com/xx/document/read/64733398/djela-govore https://www.yumpu.com/en/document/read/64733300/djela-govore

Prethodni članakCNN: Joe Biden novi predsjednik SAD-a
Naredni članakU Federaciji BiH od 1.424 uzorka 608 pozitivno na koronavirus