Naslovnica Biznis EU i Vlada Njemačke sa 4,2 miliona eura podržali 34 razvojna projekta...

EU i Vlada Njemačke sa 4,2 miliona eura podržali 34 razvojna projekta u BiH

370
0

SARAJEVO, 31. oktobra – Za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju, EU4Business je danas najavio početak provođenja 34 razvojna projekta, usmjerena ka podršci izvozno-orijentisanim sektorima u Bosni i Hercegovini.

Realizacija projekata, čija je vrijednost 4,2 miliona eura, će doprinijeti povećanju izvoza te zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Kroz ova 34 projekta, podršku će dobiti više od 300 poduzeća iz oblasti metalo-prerađivačke i mašinske industrije, prerade drveta i sektora informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT), a sredstva će biti uložena u inovacije i novu opremu te digitalizaciju poslovanja. Računajući i vlastita ulaganja realizatora, ukupna vrijednost projekata iznosi 7,1 milion eura.

Šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Richard Máša je kazao da Evropska unija kroz EU4Business nastavlja sa podrškom bh. prerađivačkoj industriji, te da je pandemija Covid-19 povećala interesovanje malih i srednjih poduzeća za digitalnu transformaciju, a Bosna i Hercegovina nije izuzetak.

– Predstojeća podrška EU u iznosu od približno 30 miliona eura dodatno će stimulirati ulaganja u digitalne tehnologije i vještine za povećanje izdržljivosti malih i srednjih poduzeća na posljedice krize. Evropska unija ostaje uz bh. privrednike u ovim izazovnim vremenima – istaknuo je.

GIZ direktorica za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Brigitte Heuel-Rolf smatra da ulaganja u digitalizaciju omogućavaju malim i srednjim poduzećima da postanu konkurentnija i povećaju izvoz.

– Pored toga, podrška EU i Vlade Njemačke putem EU4Business projekta će sačuvati radna mjesta i stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje obrazovanih mladih ljudi naglasila je Heuel-Rolf.

Projekti su izabrani u skladu sa kriterijima dva javna poziva koje je EU4Business objavio u 2019. godini.

EU4Business projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business dio je Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH vlade SR Njemačke, saopćeno je GIZ-a.

fena

Prethodni članakBritanski premijer razmatra uvođenje novog lockdowna
Naredni članakTri osobe u pritvoru nakon napada u Nici