Naslovnica Iz Svijeta Američka vojska testira ‘pametne naočale’ za pse koji tragaju za eksplozivom

Američka vojska testira ‘pametne naočale’ za pse koji tragaju za eksplozivom

383
0

WASHINGTON, 12. listopada – Američka vojska razvija posebne AR naočale za proširenu stvarnost namijenjene vojnim psima, koje su dizajnirane tako da im omogućuju dobivanje naredbi s velike udaljenosti. Tehnologiju je realizirao istraživački odjel Army Research Officea u suradnji s tvrtkom Command Sight, koja će izraditi naočale.

Vojni psi obučeni su za traganje za eksplozivom, no u tome su im poslu potrebne instrukcije vodiča, a uz pomoć ovih naočala moći će dobivati instrukcije sa sigurne udaljenosti za ljude. Naočale bi trebale olakšati upravljanje psima te istodobno čuvati živote vojnike, piše BBC.

U dosadašnjoj praksi vojnici obično usmjeravaju pse ručnim signalima ili laserom, no u oba slučaja instruktor mora biti u blizini. 

No to neće biti potrebno ako ovaj prototip, koji koristi umjetnu inteligenciju uđe u širu primjenu, rekli su vojni izvori. 

Vodiči pasa daju upute za kretanja vojnim psima uz pomoć pokazivača smjera koji se projicira na staklu naočala, a vodič istodobno ima pregled svega što vidi pas na zaslonu svojeg tableta.

Nošenje naočala za pse nije novost. Oni su obučeni da ih nose kao zaštitu od loših vremenskih uvjeta i kapljica, no sustav s virtualnom stvarnošću za njih je nov. 

Osnivač Command Sighta, Dr AJ Peper kazao je da je projekt još u “početnoj fazi istraživanja”, no da dosadašnji rezultati “obećavaju”.

Testirao ih je na jednom od najpametnijih pasa u američkoj vojsci, svom rotvajleru Matteru, koji se na naočale vrlo brzo priviknuo.

Stručnjaci tvrtke kažu da psi stvari gledaju drugačije nego mi, pa će se za vrijeme razvoja naočala baviti i proučavanjem percepcije i kognitivnih sposobnosti pasa koji su dosad izvršavali isključivo glasovne komande, a sada će se morati prilagoditi vizualnim komandama u naočalama, prenosi Hina.

fena

Prethodni članakU BiH 6.314 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom
Naredni članakRanjeni policajac nije životno ugrožen, u tijeku plastična operacija ruke