Naslovnica Iz Svijeta Džaferović: Odnos institucija Evropske unije i BiH će biti kontinuiran i stalan

Džaferović: Odnos institucija Evropske unije i BiH će biti kontinuiran i stalan

349
0

SARAJEVO/BRUXELLES, 9. oktobra – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić danas su, tokom radne posjete Bruxellesu, razgovarali sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom i s predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom.

– Postigli smo ono što smo željeli, a to je da potaknemo evropski put Bosne i Hercegovine, da ga ubrzamo, da ga uozbiljimo – izjavio je predsjedavajući Džaferović novinarima u Bruxellesu.

Dodao je da je najvažnija stvar s današnjeg sastanka, za njega, da će odnos institucija Evropske unije i BiH biti kontinuiran i stalan.

– Na nama je u BiH da ispunimo sve obaveze koje se tiču 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali imat ćemo snažnu podršku iz institucija Evropske unije – naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio novinarima da su „rekli jasno da migranti u Bosnu i Hercegovinu dolaze preko Evropske unije, preko Grčke i Bugarske, da predstavljaju ne samo socijalni nego sve više bezbijednosni problem koji treba rješavati“.

– Ovdje smo upoznati s činjenjicom da Evropska komisija pokreće jedan novi dijalog o pitanju evropskih migracija i da će obuhvatiti to integralno i pitanja vezano za zapadni Balkan – naveo je Dodik.

Kaže da je njegov utisak da „sva pitanja koja se posmatraju odavde prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana je čisto regionalno i da se to posmatra kao čitav region, sa specifičnostima zemalja koje se tamo nalaze“.     

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, govoreći o tome može li novac koji obećava EU biti poticaj bh. političarima, izjavio da „ako smo mi došli do toga da nam je novac koji obećava Evropska unija motiv da svoju zemlju pravimo boljom i da je gradimo, onda to nije dobro“.

– Taj novac treba biti motiv u smislu pomoći, ali ako će nas samo novcem tjerati da nešto radimo, onda od toga nema ništa, onda mi nismo zaslužili da sjedimo na ovim  mjestima na kojima se nalazimo. Valjda mi treba da želimo da pravimo svoju zemlju – naveo je Komšić.

Dodao je da je tačno da će Evropska unija uslovljavati pomoć koju ona osigurava određenim napretkom u zemljama regije, ali „taj napredak nama treba, ne da bi se dokazali Evropljanima da nešto možemo, nego nam treba zbog naše zemlje“.

– Nama treba nova infrastruktura, pogotovo saobraćajna infrastruktura. Mislim tu na cestovni i željeznički saobraćaj, treba nam pomoć u digitalizaciji društva. Dakle, ima puno stvari gdje nam treba pomoć koja ne mora biti isključivo materijalna. Može biti i stručna, može biti iskustvena. Dakle, na nama je najveća obaveza i najveći teret da mi to radimo, a Evropska unija će nas pomagati, moj je utisak, čak i mimo ove obećane sume – kazao je Komšić.

fena

Prethodni članakPredsjednik Kirgistana proglasio vanredno stanje, rasporedio vojsku
Naredni članakKina upozorila Sjedinjene Države da prestanu s provokativnim akcijama