Naslovnica Vanjska politika Von der Leyen: EU će uskoro predstaviti paket ekonomskog oporavka za Balkan

Von der Leyen: EU će uskoro predstaviti paket ekonomskog oporavka za Balkan

356
0

Internet, Foto:EU Comission

BRUXELLES, 16. septembra (FENA) – Evropa će uvijek biti spremna za izgradnju snažnih partnerstava s našim najbližim susjedima, a to se, prvenstveno, odnosi na Zapadni Balkan, kazala je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u godišnjem obraćanju o stanju Evropske unije (EU).

Posebno se osvrnula na dosadašnje uspjehe i postignuća, ali i brojne izazove s kojima se susrela u svom dosadašnjem mandatu na čelu Unije, kao i na odnose sa drugim regijama, uključujući Zapadni Balkan.

“Odluka od prije šest mjeseci o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bila je zaista historijski momenat”, rekla je Von der Leyen.

Istakla je da je budućnost cijelog regiona u EU.

“Dijelimo istu historiju, dijelimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Evrope, a ne samo usputna stanica na ‘Putu svile'”, rekla je Von der Leyen, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naglasila je da EU priprema paket za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana.

“Uskoro ćemo predstaviti paket ekonomskog oporavka za Zapadni Balkan koji je fokusiran na brojne regionalne investicione inicijative”, kazala je čelnica Evropske komisije.

Istakla je također da će EU biti i uz zemlje istočnog partnerstva i partnere u svom južnom susjedstvu kako bi im pomogla u otvaranju radnih mjesta i pokretanju njihovih ekonomija.

Prethodni članakKrizni štab predlaže ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće (VIDEO)
Naredni članakIzetbegović: Implementacija izbornih rezultata prije pregovora o izmjeni Izbornog zakona (VIDEO)