Naslovnica Biznis Razvojna banka FBiH pomaže privrednicima i obrtnicima HNK u doba korone

Razvojna banka FBiH pomaže privrednicima i obrtnicima HNK u doba korone

396
0

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) – Vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg potpisali su u Sarajevu Protokol o suradnji s ciljem subvencioniranja kamatne stope za privrednike i obrtnike iz svih oblasti s područja tog kantona, za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Bit će to urađeno iz Kreditne linije za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih panedimijom virusa korona, po kamatnoj stopi koju u cjelosti preuzima HNK. Za krajnjeg korinika to znači da nema obaveze po osnovu kamate i troškova obrade i s rokom otplate do 36 mjeseci, uz grejs period od 12 mjeseci.

Kako je Fejzić rekao novinarima, namjena te kreditne linije je tekuća likvidnost preduzeća koja je ugrožena uslijed pandemije ‘i konkretnija je mjera nego klasični moratorij’. Pojašnjava da je Protokol osnova za zaključivanje ugovora o depozitu novca, koji će se iz HNK deponovati na račun Razvojne banke.

Radi se o 500.000 KM koje su izdvojene iz Budžeta i namijenjene su  kao jedna u nizu mjera što ih je poduzeo taj kanton za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih virusom korona.

– Vjerujem da se naredne godine nećemo baviti posljedicama pandemije, nego ćemo isti protokol potpisati za razvoj turizma, privrede, malih i srednjih preduzeća u tom kantonu. Nadati se da će Vlada HNK sudjelovati i u subvenciji i drugih kreditnih linija koje znače ekonomski napredak i novo zapošljavanje – kazao je Fejzić i dodao da je to prvi protokol te vrste.

Premijer HNK Nevenko Herceg ističe želju za pomoć opravku privrede, očuvanju radnih mjesta i demografske slike, za koju kaže da je jednako ugrožena ili je slabašna na svim dijelovima BiH. Kaže da ta kreditna sredstva idu prema   ozbiljnim privrednicima i obrtnicima da očuvaju likvidnost i stabilnost te za oporavak privrede u cjelini, prvenstveno malih i srednjih preduzeća, naročito iz oblasti turizma, drvne industrije, metalskog sektora i sve ono što je prioritetna oblast privrede i izvozni segment.

– Određeni iznos ide za postojeće aranžmane sa Razvojnom bankom, a drugi ide kroz javni poziv. Ovo je novac posuđen našoj privredi, na tri godine. Ovo je dobar primjer kako državna banka pomaže svom privrednom segmentu kad je pogođen prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom – istaknuo je Herceg.

Razvojna banka FBiH i ranije je izišla s programom olakšica prema klijentima koji su ispunjavali uvjete i bili pogođeni pandemijom. Paralelno su naglasili da su privredi potrebna nova sredstva, po povoljnim uvjetima.

Prethodni članakErdogan i Merkel o tursko-njemačkim odnosima i Istočnom Mediteranu
Naredni članakPravdić: Rekonstrukcija tunela Crnaja nije se mogla više odgađati, vozila ne bi trebala čekati na prolazak duže od 30 minuta